06. maj 2013

RECENZIJA: Cliche - Bon VoyageFrancoska banda, ki ji leta 2013 že kar težko tako rečemo, je ponovno udarila še z enim full-length videom, ki ga je tokrat poimenovala Bon Voyage. Če ne upoštevamo tour videov in remixov, gre z Bon Voyage za šesti video po vrsti, ki ga je sproducirala Cliche ekipa.

Po 15-ih letih na sceni, ko so štartali kot lokalna firmica pa do danes, ko sta v začetni postavi le še dva, jim je uspel uspešen prodor tudi čez lužo, kjer so se uspešno pridružili Dwindle distribuciji, nam tokrat ponujajo točno 50 minut trajajoč video, poln zanimivega skateboardinga, poln drugačnosti, poln tega in onega…

Uvodne minute so klasične in so napovednik, ki povejo oziroma naštejejo vsakega naskejtajočega, ki sledi, sicer pa video odpre Daniel Espinoza, ki je prav premieri tega videa postal pro. Njegovo skejtanje je vizualno najbolj sproščeno in ga lahko primerjamo z naravno mehkobo Marka Appleyarda, Antwuana Dixona in Bena Nordberga in je izredno prijetno za oko pa čeprav deluje njegov del videa kot neka reklama za avto, ki ga vozi.  

Sledita veterana na sceni JB Gillet v regular in američan Pete Eldridge v goofy položaju pa čeprav tako kot on zna to rajši počne v switch stancu. Tudi gospod Jean-Baptiste rad svoj prvotni položaj nog zamenja in se pri tem ne več mongo. Vse štima, triki tudi, razen obupno piskanje, ki ji danes (bojda) rečemo glasba. Spisek akterjev več kot uspešno dopolnjujeta Max Geronzi z najbolj stajliš switch treflipom in Paul Hart z vsemi kladivi, ki jih zaluča. Od nikjer se v video prikrade Adrien Coillard in izpade prav popolno, saj so njegovi triki dovršeni, part je kratek, gap to bluntslide in gap to noseblunt slide pa šokirata. 
Ponovno smo pri ameriški moči, saj je tokrat z nami Joey Brezinski, ki pomanualira cel kup nemogočih reči, njegov zadnji kombo pa je takšen, da ga navaden smrtnik niti v računalniški igrici ne bi skušal odpeljat. 

Kmalu pristanemo pri minutah avstralskih nog z zavidljivim popom – Andrew Brophy, kateremu se pridružijo Charles Collet, ki se z vsakim partom manj razbija, krivinar Javier Mendizabal, ki je en od dveh še aktivnih s prvotne Cliche garde in gospod s stilom, Lem Villemin, ki je pač preveč hud, da bi si v videu takšnega kova zaslužil tako malo dragocenih sekund.

Voajerji kova Cliche so pogosto na poti, kjer ustvarjajo po svoje, delajo demote, furajo turneje, dobivajo nove fene in so v vseh pogledih kreativni – tudi tokrat so izvedli tako, saj so spet (videli podobno reč že v video Bon Appetit) v video umestili montažo z evropske turneje, ki so jo pod imenom Trucker tour odfurali lansko poletje. Tam se jim ponavadi največ dogaja, največ skejta, kar je vidno tudi tukaj, kjer se jim je na poti na kratko pridružil tudi en in edini Mark Gonzales in prispeval super linijo dveh trikov, sledi pa tisto, kar je marsikdo čakal – Lucas Puig – najboljši skejter med fuzbalerji (ali obratno). Pravi športnik, ki mu idej in trikov ne zmanjka. Nollie heelflip frontside noseslide nollie backside heelflip out? Nerealno, sicer pa se mu vmes na kratko pridruži še lastnik firme Jeremie Daclin, ki je tadrugi s prej omenjene dvojke, ki fura Cliche že od začetka.

Naslednje minute, ki so odlične (in tokrat tudi poslušljive) pripadajo avstralskemu Dylanu Riederju, ki sliši na ime Sammy Winter. In če ti da respect prekmalu pokojni Lewis Marnell, kot je to videti v tej sekciji, veš, da si taprav pa čeprav sledi nekaj, kar je pričakoval malokdo – mulček na ekipi z imenom Kevin Bradley je en sam šok. Imeti pri 16-ih letih takšen stil in takšno selekcijo trikov, je neverjetno. Pop mu kljub nizki višini ne dela težav, v podlagi mu repa Tyler the Creator, mulo stisne heelflip z boljšim stilom kot Neen Williams, njegov zadnji 360 flip čez rejl pa je bolj smooth kot na sveže obrita ...

Bi marsikdo pomislil na tale opis, da se video vleče, pa se moti. Sledi namreč še Flo Mirtain, ki je postal pro slab mesec pred premiero videa in to popolnoma zasluženo. Hajfajf s strani Marca Johnsona, mešani triki na vseh ponujenih terenih in 4+4+4 backside flip z enim odrivom… kapo dol.

Za video je v celoti poskrbel Boris Proust na kameri, na kompjuterju in na skejtu, katerega opravlja boljše kot marsikdo drug. S svojimi triki odpre zadnji sekšen, kjer skejta malo morje flow rajderjev s celega sveta, medtem, ko se med njimi vrtijo zahvale vsem, ki so kakorkoli pomagali pri nastajanju videa, čisto zadnja stvar, ki sledi, pa je montaža kreditov z raznimi dodatki z vseh snemanj, ki jih je ekipa dobila tekom let pridnega ustvarjanja. To je to, slika se zatemni in bon voyage!

P.S. - Pobrskajte po medmrežju za cel video, mi pa vam poleg branja ponujamo "le" ogled trailerja...

Ni komentarjev:

Objavite komentar